11/13/2013

Przepis Dnia: Czekoladowo-Bananowe Muffinki Paleo...

... które wychodzą *zawsze* i są niesamowite! Bez względu na to, czy praktykujecie Paleo, czy nie - jeśli lubicie czekoladę, pokochacie ten przepis! W przeciągu ostatniego miesiąca, piekłam te muffinki już 5 razy (!!!) i za każdym zarówno ja, jak i B. nie możemy się nadziwić, jakie są pyszne! Istna kulinarna ekstaza, po prostu czad!

 Do ich wykonania potrzebne Wam będą:



Miód możecie zastąpić syropem klonowym, albo nie dodawać go wcale - muffinki i bez niego będą słodkie (vide banan w składzie). Osobiście najbardziej lubie je właśnie takie "niedosładzane", ale B. kręci nosem, że jednak mu tego syropu/miodu brakuje... Dlatego robię na zmianę - raz z, a raz bez ;)

Jeśli chodzi o "opiłki" kakaowca - nadają muffinkom lekkiej goryczy (kocham!), ale również nie są pozycją obowiązkową. Możecie zastąpić je niesłodzonymi wiórkami kokosowymi, albo orzechami... albo po prostu pominąć. 

Tym samym - do kuchni marsz i smacznego!




20 komentarzy:

  1. ale mi apetytu narobiłaś! uwielbiam połączenie banan-czekolada, szkoda tylko, że nie mam piekarnika :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mi ślinka leci :P
    Misją na jutrzejszy dzień jest znalezienie mąki migdałowej i kokosowej, a jak wrócę na weekend do domu, to zaserwuję rodzinie te muffinki :D a potem dam znać jak wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowe ciasto było przepyszne, ale piekarnik ze mną nie chciał współpracować i efekt był taki, że nie było żadnego efektu :P Jednak nie zrażam się i będę dalej próbować ;)

      Usuń
  3. Fajny przepis :) tylko gdzie ja te opiłki kupię
    Idę poszperać na ebay

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mysle czy mąkę kokosową mogę zastąpić wiórkami kokosowymi? Bo całą resztę mam, jutro przychodza do mnie znajomi i próćz szarlotki podałabym te muffinki;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wiórki wsypałam raz ekstra - mąki nie zastąpią, ale dodadzą fajnego "chrupania" ;)
      Zamiast mąki kokosowej możesz użyć po prostu więcej migdałowej, na pewno nie będzie tragedii :)

      Usuń
  6. Uwielbiam takie muffinki! wyglądają pysznie ;)
    świetny blog, obserwuję! treepsy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. ojej wygladaja na takie ciezkie, geste i ... no takie jak lubie!

    OdpowiedzUsuń
  8. prezentują się sympatycznie ;>

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny blog. Wszystko ładne i przejrzyste, przyjemne dla oczu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wielkie dzięki, własnie szukałam przepisu na muffinki bez zwykłej mąki. A czym mogłabym zastąpić banany, żeby nie zmieniać reszty składników i nie dodawać miodu? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czemu chcesz zastępować banany? Może niesłodzonym sosem jabłkowym? Ale nie wiem, jak wyjdzie, bo nie próbowałam... I zerknij na przepis na muffinki z gruszką parę postów niżej :) Może lepiej przypadnie Ci do gustu.
      Miodu dodawać nie musisz - ja osobiście wolę takie "niedosładzane" - banany są wystarczająco słodkie ;)

      Usuń
    2. Ponieważ nie mogę ich jeść przez wysoki ig. To w ogóle wiele utrudnia.

      Usuń
  11. właśnie zrobiłam muffinki i wyszły mi jakieś mokre, ile pojemności (ml) ma twoja filiżanka używana w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  12. wlasnie robie na stol wielkanocny :P moj pierwszy wypiek w zyciu ... :D haha

    OdpowiedzUsuń
  13. co zrobić jeśli mam tylko mąkę kokosową? mozna dodać jej więcej zamiast migdałowej?

    OdpowiedzUsuń

 
SITE DESIGN BY DESIGNER BLOGS